La Batega al bac 2017 tot i èxit de participació

Aquest passat 20 i 21 de maig es va celebrar la Batega al bac al poble de Campelles, convertit aquest preciós poble del Pirineu de només 137 habitats en tota una festa de les curses de muntanya. Enguany la Batega al bac feia 5 anys, i per celebrar-ho es van programar diferents activitats durant tot el cap de setmana, portant més d'un milers de visitants entre corredors i amants de la muntanya.

Dissabte començava la festa amb la novetat d'aquest any, el Canicross, on corredors i gossos havien de completar un recorregut de 6km de muntanya acabant amb una espectacular pujada al sprint a la Torre de Campelles. Després del canicross el seguia la caminada solidària, una de les bessants solidàries de la festa i que consistia en un recorregut de 10km per descobrir el bac del Montgrony amb l'objectiu de recollir aliments pel banc d'aliments i que enguany comptava amb la col·laboració de l'Obra Social de La Caixa, que s'ha compromès a fer una aportació de 2€ per cada participant de la Batega al bac al Consorci de Benestar Social del Ripollès perquè puguin comprar aliments frescos per a les més de 800 persones necessitades que atenen.

Just després del canicross i de l'inici de la caminada començava un dels plats forts de la Batega al bac, la prova del quilòmetre vertical, una de les disciplines més espectaculars i explosives de les curses de muntanya que enguany comptava amb la presència de l'actual Campiona del món Laura Orgué, i que no va defraudar imposant-se amb autoritat en categoria femenina i rebaixant el rècord de la prova.

Ja entrada la tarda de dissabte va començar la festa de la muntanya, amb una fira amb diferents productes del Ripollès, posant en valor la qualitat i varietat de productes de la comarca des d'embotits, artesania, formatges o cervesa artesa, i completant la festa amb una xerrada de primers auxilis a la muntanya.

El diumenge era el moment de les modalitats més clàssiques en les curses de muntanya i també comptava amb grans noms entre els inscrits com en: Jèssed Hernandez ex-campió d'Europa, Aleix Fàbregas atleta local, Eli Gordon campiona d'Espanya d'Skymarathon, a més de llegendes de l'atletisme com els veterans Manel Roquer o Teresa Forn ex-campiona de la Copa de món, a més de tots els ex-campions de la passada edició de la Batega al bac i altres corredors d'altíssim nivell, com la jove promesa de la selecció catalana de curses de muntanya Josep Morales.

Les proves s'havien dividit en dos recorreguts d'una gran duresa, la prova Sprint amb 13km i 700 metres de desnivell positiu, i el Trail amb 26km i 1550 metres de desnivell positiu. L'espectacle estava servit, el dia era radiant, el públic entregat però mentre es desenvolupaven les dues curses encara hi havia temps de fer la Batega al bac Marrecs, una cursa amb dues distàncies destinades als més petits, amb categories des dels 3 fins als 15 anys amb tot un èxit de participació infantil.

Mentre el públic esperava al Carrer Major de Campelles els corredors anaven control rere control pulveritzant tots els temps previstos fins acabar amb una disputada victòria per Aleix Fàbregas en categoria masculina amb un mà a mà amb l'ex-campió d'Europa Jèssed Hernàndez. Mentre que en categoria femenina Eli Gordon va dominar la prova de principi a fi, imposant un ritme altíssim des del primer moment que ningú va poder seguir, fent una autèntica exhibició d'autoritat aconseguint tots els premis als que podia optar: guanyadora de la cursa, primera dona en assolir el punt més alt i últims 500m de cursa més ràpids. Però mentre l'Eli dominava la prova a plaer la gran lluita estava just darrera seu, on tres noies: Anna Capdevila, Ona Castellsague i Núria Villegas (guanyadora de l'edició del 2016) es disputaven les dues places restants del podi en una lluita agònica, arribant les tres juntes a quatre quilòmetres de meta i començant un llarguíssim sprint fins al final on cap de les tres volia donar el seu braç a tòrcer, traient forces d'on podien, donant el millor de si mateixes per acabar entrant les tres en poc més de 10 segons de diferència després de més de 3 hores de cursa.

L'èxit de l'edició d'enguay situa a la Batega al bac com dels grans esdeveniments del Ripollès avalada pels seus números de participació:

  • Trail: 242 corredors
  • Sprint: 151 corredors
  • Vertical: 119 corredors
  • Canicross: 36 corredors
  • Marrecs: 60 corredors
  • Caminada: 60 caminadors
  • Voluntaris: 80 voluntaris
  • Visitants al municipi: Més d'un miler